18 listopadu, 2015

Prezident rozvratitel


Když se před několika měsíci po návštěvě ruské ambasády klátil opilý prezident před korunovačními klenoty, bylo to smutné, nechutné, zároveň lidové. Lid chlastá a tak proč by nechlastal jeho prezident? Na rozdíl od Havla si na nic nehrál ne?!

Další z mnoha projevů lidovosti nám Zeman předvedl, když při TV projevu použil slova, která slýcháváme na fotbale, někde ve škole nebo v hospodách nižších cenových skupin. Zeman ale jako mnohokrát prokázal, že „lidu“ rozumí a že vládne jeho jazykem.

V den výročí studentstva se lidový prezident opět hlásí k lidu. Tentokrát byl střízlivý, nepoužil sprostá slova, nicméně jeho projev byl zlý, nebezpečný a neskutečně rozdělující. Oproti tomu co na Albertově předvedl, byla jeho opilost nebo sprostota jen nevinným úletem.

Tentokrát prezident už nenechal nic náhodě a obklopil se pečlivě prolustrovanými lidmi. V zádech měl při svém projevu nápis „Ať žije Zeman“ – to kdyby někdo nevěděl, co skandovat a nebo kdyby hledal asociace s dobou minulou nebo s velkým bratrem na východě… Dokonce součástí průvodu nadšeně aplaudujícího M. Zemanovi byla i dobrovolná jednotka „vojáků v záloze“ (pro mladší ročníky - kdysi se tomu říkalo Lidové milice). Těm, kdo měli pochybnosti nad tím, že to Zeman nemyslí s národem dobře, sdělil, že je „hlasem národa“. Co se chlastu a sprostoty týká, pak toto jsme již pochopili, v tomto projevu svůj „hlas“ rozšířil. Hlas národa v kontextu jeho projevu znamená, že kdo má jiný pohled na uprchlíky a muslimy než Zeman, kdo odmítá princip kolektivní viny, do tohoto národa nepatří. Soudě dle nadšených reakcí a transparentů „lidu“, byla na Albertově naprostá jednota. Úplně jak za socialismu! Mávátka, potlesk, proklamace řečníka, že zastupuje lid a varování před třídním nepřítelem. V toto případě se jedná o řvoucí stádo, v širším kontextu je onou nepřátelskou třídou „pražská kavárna“. Pochopitelně jedni z hlavních nepřátel jsou novináři a média. Tady bych ale prezidentovi připomněl, že přece jen není – co se novin týká, jako kůl v plotě. V rozhodující chvíli jeho prezidentské kampaně ho podpořil Blesk a to díky drsnému dehonestování jeho oponenta, takže ne všichni novináři jsou vůči němu zlí nebo jeho slovy ne všichni jsou pitomci, hnůj a fekálie. Alespoň ti z Blesku ne.

Rád bych věřil, že Zeman pouze podlehl chvilkové euforii, pocitu, který plynul z toho, že byl obklopen pouze svými obdivovateli. Obávám se ale, že se mýlím a že Zeman tímto projevem vyhlásil to, co někteří nazvali vyhlášením studené války. Český národ je rozdělen a Zeman sám sebe pasoval do role vůdce jedné z nesvářených stran. Kým se obklopil, asi není třeba komentovat.

Prezident selhal v roli toho, kdo má sjednocovat. Nejen že nesjednocuje, ale rozeštvává a parazituje na problémech, které Evropa nepochybně má. A to je mnohem vážnější než to, co doposud dělal. Tím se stává pro svůj národ reálnou hrozbou. Od jeho projevu totiž bylo a je jen velmi blízko k prvním fackám a fyzickému násilí.

Zřejmě nikdo nemá řešení na migrantskou krizi, na radikální islám, na mnoho dalších věcí, které tíží Evropu. Nepříjemné je, že se situace v blízké budoucnosti nezmění. Zlé je, když na tomto stavu někdo sbírá popularitu a veze se na vlně nenávisti nebo ji ještě rozněcuje. A to se 17. 11. 2015 stalo.

Kladu si otázku, co na to jako křesťan. Jednak to, co se děje, vnímám i jako duchovní záležitost a proto se modlím, aby Bůh ochránil tento národ před rozdělením a před nenávistí. Snad více než kdy jindy bude potřeba lidí, kteří se postaví (nejen) Zemanovu populismu. Když jsem viděl „zástupce lidu“ stojící vedle Zemana, pak mi přejížděl mráz po zádech při představě, kdyby se dostali do politiky – i toto je třeba si uvědomit a modlit se za volby. Je třeba vidět nastalou situaci ze vší vážností, ale i nadějí, že Bůh jedná. Naštěstí mnohokrát jinak, než chce „lid“. Naštěstí totiž neplatí vox populi, vox dei. Dle Zemanova projevu platí pouze hlas Zemana, hlas lidu…

16 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tak tenhle článek DN je fakt ošklivá perla.
V podstatě nepřímo uráží všechny věřící, kteří z nějakého důvodu volili M. Zemana.
Jsem aktivní křesťan, volil jsem Zemana. Proč? Protože na výběr byl jen Zeman a kníže.No a sudeťáckého knížete, který vydržuje lupiče Kalouska bych nikdy nevolil.
Na druhou stranu je to pouze moje volba a zcela akceptuji ty, kteří volili toho milovníka sudeťáků. Proč ne, je to věc svobody.

Ale urážet ve vašem článku prezidenta a všechny jeho příznivce, je ošklivé.
Volil jsem Zemana, ale to neznamená, že bych ho chodil někam podporovat nebo že by se mi líbilo vše co říká, ale furt lepší zloději okolo knížete.

Honza

David Beňa řekl(a)...

Díky, Davide. Souzním s Tebou. Prezident se na státní svátek 17. 11. neúčastnil žádného státního aktu, zato demonstrace fašistického hnutí, které žádá koncentráky a plyn pro cizince a jejich domácí zastánce (všiml sis vedle přeškrtnutých mešit i přeškrtnutých křížů?). Co tím vlastně chtěl říci?! Souhlasím, že tím více než jen nasadil korunu svým předcházejícím úsměškům nad českou Ústavou a symboly naší státnosti; a než že k mnoha předcházejícím urážkám dobré poloviny voličstva, totiž svých nevoličů a oponentů, přidal - verbálně i symbolicky - jen další jedovatost. Skutečně se otevřeně přihlásil k určitým hodnotám.
Zato premiér Sobotka (a nejen on) byl skvělý: dopoledne v projevu i odpoledne na vládě s dobrovolníky.

Unknown řekl(a)...

souhlas s Davidem B

Unknown řekl(a)...

Díky Davide za článek. Nenapíši nic nového na zemi, nebo co by jsi sám nevěděl. Přesto mi v článcích o Zemanovi chybí jeden jasně pojmenovaný fakt: Zeman je ZLÝ člověk.

Zeman za komunismu dělal ve Statistickém úřadu s panem Klausem, kteří plnili politické objednávky. To byli velmi prokádrovaní lidé. O tom, že se hroutí SSSR věděl dříve, než většina z nás a také se pánové zařídili (Ostatně soudruzi se mohli podívat do Polska či Maďarska a vše bylo jasné). Teď je to vazal Ruska, který lže pro svůj prospěch, využívá svobodných principů, aby ukájel úchylku diktátorů: moci ovládat. Kdyby doba umožňovala střílet odpůrce, on by to dělal. Vždy zachází tak daleko, aby nenaštval moc lidí a mohl být zvolen. Občas něco pozitivního kvákne, aby podal stéblo tonoucímu, což jsme my doufající. Není ani tak chytrý, jak o sobě rád říká a píše. Spíše není tak hloupý, jak bychom od zlých lidí čekali, ač bude velmi vypočítavý. Přijde mi zvláštní, kolik toho lidé napíší, jak doufají v záblesk naděje, ale pravda je, že Zeman je prostě jen ZLÝ člověk a ta celá jeho hradní parta je toho ukázkou. Prostě se stačí jen podívat do historie. Můj velmi "oblíbený" dokument: Vládneme, nerušit, či si něco přečíst o Statistickém úřadu za komunismu. Taky krásná kapitola je Koaliční smlouva.

To není nenávistný příspěvek. Mně osobně zas tak nedere, ale nemyslím si o něm nic dobrého a rozhodně mě nepřekvapuje. Srovnávat Miloše s Knížetem je asi něco jako Husáka s Benešem :) Tím neříkám, že jeho voliči jsou hloupí, ale spíše je na čase učit i moderní dějiny ;)

Unknown řekl(a)...

Davide, dávám velký Like, na více se už nezmohu, páč sem celou tou situací hodně unaven. Nejvíce neustálým bombardováním populistickými hesly a voláním po rychlém radikálním řešení - bohužel z úst bratří a sester v církvi. To bolí nejvíc.
Chápu, že Milošovi dala hlas i velká část křesťanů, situace byla jiná. Nechápu ale, že velká část křesťanů je po letech schopna obhajovat odpad, který produkuje, po to všem, jak se v poslední době vybarvil.
Pane, smiluj se.

Unknown řekl(a)...

Davide díky moc. Když jsem viděl Zemana nad korunovačními klenoty nebo poslouchal jeho bláboly o Ferdinadovi Peroutkovi(a je jedno zda je říká osobně nebo jeho "mluvčáček"), tak jsem si myslel že už jsme jako národ včele s tímhle prezidentem dosáhli na dno. Jak jsem se mýlil, máš pravdu, střízlivý Zeman je ještě horší než ten ožralý.
Pavel Dušek

David řekl(a)...

Pánové, pánové, opravdu neopřeháníte? Skutečně, jak píše pan Beňa, to byla "demonstrace fašistického hnutí, které žádá koncentráky a plyn pro cizince a jejich domácí zastánce"? Opravdu by to bylo možno doložit - a to nějak seriozněji, než citací nějakých emotivních hlášek na fejsbůku? Mohl byste, pane Beňo, třeba citovat nějaký presidentův fašistický výrok? Chápu, že to Zeman vyhrocuje, chápu, že to dělá schválně, aby tím do jisté míry řešil své vlastní agendu, chápu, že v mnohém přešlapuje a chová se nefér, taky mně to netěší - ale myslím, že to, co by mu církev měla především poskytnout, je spravedlivý soud, spravedlivý posudek, zdravé zrcadlo. A to, co tady čtu - fašismus, odpad, štvaní, parazitování, úchylka dikatátorů - to jsou samá silná slova, která však jsou, nemajíce věcný základ, bezcenná. Neřeší si jimi jejich autoři spíše také svou vlastní agendu?

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

To: David Floryk. My si tu vlastní agendu opravdu neřešíme, proč? Má ta poznámka nějaký konkrétní význam? :) Řeší si agendu také většina českých rektorů, inteligence, politiků či novinářů, kteří jedním hlasem říkají NE?

Tentokrát byl Zeman tak nevkusný, že i chudáka Sobotku donutil k názoru. Příspěvek zajímavý, ale pokud se tedy podíváme zpět a opravdu si člověk něco k tomu přečteme, nakoukáme (nemyslím tím zpravodajství, jeho knihu či RT), tak se musím z části opakovat. Zajímal by mne Váš věcný základ. Jasně, že jsou naše slova bezcenná, jsou to jen příspěvky do diskuze, které se ztratí v hustotě digitálního odpadu ;) Ale třeba je Vám Milda sympatický, na to máte právo.

- Statistický úřad před revolucí
- Opoziční smlouva (to znamená rozpouštění policejních útvarů a hlavně začátek většiny velkých kauz = prohrané arbitráže apod.)
- Prokázané Zemanovo financování volební kampaně ze strany Lukojlu a lživě uvedení dárci peněz na kampaň.
- Do očí bijící lži při volební kampani, po celou dobu, kdy byl v politice a pokračuje to směšnými případy jako Peroutka a podobné nesmysly. Dodal nám snad někdo jediný rozumný důkaz k této zbytečné kauze? Ne, jelikož Zeman ví, že to vytvoří super šum pro jiné důležité věci.
- Mega velké lhaní při volební kampani.
- Návštěvy vojenských přehlídek, kam nejede ani Lukašenko :)
- No a pak už to pokračuje jeho chlastáním, hulením a řečmi.
- Je velmi vulgární, což vedlo k tomu, že s ním nedělá rozhovory naše celostátní rádio. Tam také nesedí hlupáci.

To nejsou malé věci. Zeman byl mnohokrát prokazatelně usvědčen ze lží. Kdyby Vám někdo lhal do očí, jak by jste reagoval, nenaštvalo by Vás to? A Váš příspěvek je právě to relativizování, kvůli kterému se podobní lidé jako Zeman prosazují.

Unknown řekl(a)...

To David Floryk: Milý pane, chcete něco doložit? Jak vysvětlit to, že se prezident republiky postaví na pódium s panem Konvičkou, který napsal, že kdyby jeho hnutí vstoupilo do politiky, tak by jako politik prosazoval... mimo jiné i "zavádění KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ pro muslimy...poslechněte si OTŘESNOU odpověď pana Konvičky... "ABYCH NEMUSEL pro NIKOHO ZAVÁDĚT KONCENTRAČNÍ TÁBORY..."...čas 15:20 !!!A zbavení občanských práv 12-16% obyvatel, které "sympatizují" s Islámem" viz. rozhovor s Martinem Veselovským, který ho konfrontuje s jeho napsanými názory.....
minuta 5:20...http://video.aktualne.cz/dvtv/dvtv-12-8-2015-martin-konvicka-cesko-bez-vody/r~29953baa410b11e5b22d002590604f2e/ a 18:55...a jako vítězové voleb vás milí muslimové vás nameleme do masokostní moučky!!!
Na strachu lidí z Islámu se tam chce vyvézt.... Pan Konvička ve svých příspěvcích mluví o plynu a koncentrácích a říká, :"tak jsem asi zlej" 30:28
Myslím, že si s Milošem asi rozumí....bohužel
fOTO https://www.dropbox.com/s/5knnevk3visb6np/Konvi%C4%8Dka.jpg?dl=0

David řekl(a)...

Cyril Sahula: Jedna věc je nechat se někým naštvat, to se stává, ale zcela jiná je reagovat tím, že dotyčného obviním z fašismu. Šlo mě o tohle, tady vidím problém. Fašismus je poměrn+ standardně definovatelný fenomén, který navíc nese silné morální konotace - když takto nálepkujete každého, s kterým nesouhlasíte, stává se to slovo bezcenným. Je Zeman fašista poroto, že před revolucí pracoval v prognos%táku či proto, že uzavřel opoziční smlouvu? Skutečně? Opravdu je to takhle jednoduché? Já se Zemana nezastávám za to, co dělá špatně, jen jej hájím před nařčením z fašismu - to je přece pitomost!

David řekl(a)...

To Cyril Sahula: Vůbec mi nevadí, když někdo otevřeně řekne, že se Zemanem nesouhlasí proto, že chlastá, kouří, je sprostý, případně proto, že je buran nebo proto, že fandí Rusům víc, než je zdrávo - jenomže takhle to nikdo neřekne, lidi to raději zabalí do moralisticky znějících frází o tom, že je to fašista. To má přece říz, ne? Tím se protivník vyřídí raz dva, že jo? Kdo by fašounovi podal ruku? To je jednodušší, než po bod po bodu vyvracet, kde se oponent mýlí a co dělá špatně. Prostě z něj uděláme fašouna - a má mezi slušnýma lidma utrum... Ano, tato strategie se žel stává stále častější a běžnější. Nikoliv argumentovat, co udělal oponent špatně, ale setřít jej en bloc jako zlého člověka... Chápu, že to mluvčímu může přinést pocit morální převahy, ale řekl bych, že přispívat k tomuto trendu je (sebe)vražedné. CO když jednou taky někde vybočíte z řady a udělají fašistu z vás?

Unknown řekl(a)...

To David Floryk. Myslím, že si neuvědomujete vážnost situace. Je potřeba zanechat filozofování jak to Zeman myslí (nebo nemyslí) a pojmenovat věci pravým jménem! A to právě autor článku a Cyril s Martinem dělají, díky Pavel Dušek
P.S. do kavárny nechodím….

Jan Uhlíř řekl(a)...

Ať už jsem politicky vlevo či vpravo, obojí je v pořádku. Mrzí mne komunistické nadávání na Sudeťáky, po 70 letech. Stačí se podívat, co ve Svitavách postavili "Sudeťáci" - a co bolševici... Navíc Zeman má kolem sebe nepřeberně dubiozních postav - od zavřených ministrů ze své vlády, Šlouf, Kadlec, nyní Mynář a pán z Lukoilu, který se soudí s Českou republikou (sic).

Realtoltek řekl(a)...

Ten článek je překrásný jak samotní dalajlámové, kterým se jako jediným na světě podařilo udržet otrokářství co nejdéle u moci. Potom ale své vlčí uši schovali pod čepec MCdonaldu a vyjeli do světa šířit lásku a pravdu a potají připravovat nový Babylon a ostatní sluhové ďábla je vítali a mluvili o pravdě a lásce a zatím kradli, lhali a bombardovali ve jménu demokracie. A některém se za tyto skutky démon odměnil laskavou bustou, která svou odporností vyjadřuje skutečného pána.

mhh řekl(a)...

Zeman je bezpáteřní populista, lokaj Putinova Ruska i komunistické Číny. Obklopen partou grázlů směje se do očí čechům - těm kteří ho nevolili i těm, kteří to zatím nepochopili. Ale protože jsme pohodlní a přemýšlení bolí, tak "Pán Bůh s námi!".